Головна main Перший у світі безпілотний пором запустили у Стокгольмі

Перший у світі безпілотний пором запустили у Стокгольмі

97

Для гарантії безпеки капітан поки що присутній на палубі, але все управління здійснюється ШІ за допомогою безлічі датчиків

Між островами у столиці Швеції почав рух перший у світі безпілотний електричний пором.

Про новий міський транспорт пише Dagens Nyheter.

Норвезька судноплавна компанія Torghatten запустила в центрі Стокгольма перший у світі автономний пасажирський пором Estelle. Для гарантії безпеки капітан поки що присутній на палубі, але все управління здійснюється ШІ за допомогою безлічі датчиків, зв’язку 5G та технологій інтернету речей (IoT).

На борту порома встановлено велику кількість IoT-датчиків та систем управління, а дані постійно відправляються в хмару, що потребує надійного підключення з високою пропускною здатністю. Розробники відзначають, що як рішення вони використовують платформу IoT, підключену до мережі 5G компанії Tele 2.

На першому етапі на поромі знаходитиметься обслуговуючий екіпаж (одна людина), який у разі потреби зможе перехопити управління — цього вимагає національне законодавство. Але в майбутньому компанія планує відмовитися від капітана та перейти на дистанційний контроль з берега.

Пором працює від електричного двигуна з потужністю 200 кВт·год. Крім стаціонарних акумуляторів, він також оснащений сонячними панелями на даху, які забезпечують до половини споживання енергії.

Довжина першого порома становить близько 10 м, він зможе перевозити за один рейс до 30 пасажирів. Тестовий запуск 8 червня відбувся за участю запрошених гостей.

Повноцінний доступ для пасажирів буде відкрито з 12 червня. Вартість однієї поїздки між пристанями у центрі міста становитиме 35 шведських крон.

У планах компанії забезпечувати відправлення кожні 15 хв протягом дня.

Завантажити більше пов'язаних статей

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *